Διάσχιση Οξυάς

Μια μοναδική ανοιξιάτικη διάσχιση του όρους Οξυά. Ξεκινώντας από το καταφύγιο και ακολουθώντας πορεία από δυτικά προς ανατολικά καταλήξαμε στον Αθανάσιο Διάκο. Καταπληκτική θέα των Βαρδουσίων από μια άλλη γωνία που δεν βλέπουμε συχνά, εξαιρετικά ανοιξιάτικα θέματα για φωτογράφιση όπως λουλούδια κι έντομα και όμορφη παρέα από τους δύο συλλόγους που οργανώσανε την ανάβαση, τον ΕΟΣ Αθηνών και τον ΠΟΑ.

2 thoughts on “Διάσχιση Οξυάς”

 1. Η Σαράνταινα είναι μνημείο της Φύσης!
  Θα μπορούσαμε να φανταστούμε αιολικό πάρκο στην Ακρόπολη;
  Ας μην βιαστούμε να απαντήσουμε αρνητικά!
  Στο βωμό του Κέρδους όλα είναι πιθανά!
  Η εταιρεία TERNA Ενεργειακή ετοιμάζεται να καταστρέψει ένα από τα τελευταία Μνημεία της Ελληνικής Φύσης. Ας μην ξεχνάμε πως ότι είναι το Βάι για τον φοίνικα, είναι η οροσειρά της Σαράνταινας για την Οξυά. Εδώ βρίσκεται ένα μοναδικό παρθένο δάσος οξυάς, που αποτελεί και το νοτιότερο όριο εξάπλωσής της στην Ευρώπη. Επιπλέον στην περιοχή εντοπίζονται σπάνια ενδημικά είδη όπως Centaurea princeps ενδημικό αποκλειστικά στην περιοχή (!), Thymus hartvigii subsp. macrocalyx, Medicago medicaginoides που αναφέρονται στα διάφορα Red data books, όπως π.χ το Medicago medicaginoides που απ’ όλη την Ελλάδα μόνο σ’ αυτή την περιοχή εμφανίζεται (είδος κυρίως της Ασίας) και εδώ είναι το ανατολικότερο όριο εξάπλωσής του. Η Σαράνταινα αποτελεί εξάλου και τον νοτιότερο στην Βαλκανική Βιοτόπο για τις καφέ αρκούδες. Εδώ επίσης συναντάμε σπάνια είδη της Ελληνικής Πανίδας όπως τον Λύκο, το Ζαρκάδι,το Αγριοκάτσικο και μέχρι την δεκαετία του ‘9ο και τον σπανιότατο Λύγκα. Η ορνιθοπανίδα της ευρύτερης περιοχής περιλαμβάνει εκτός των άλλων και τον Ασπροπάρη, τον Γύπα, τον Χρυσαετό και την Μαυροτσικλιτάρα. Αποτελεί δηλ. περιοχή φυσικού αποθέματος προς διατήρηση και προστασία και προκαλεί όχι μόνο έκπληξη αλλά και πολλά ερωτηματικά το γιατί δεν εντάχθηκε στο δίκτυο “Natura 2000.”
  Πριν προλάβουν λοιπόν να εγκαταστήσουν Αιολικά Πάρκα και στα Μνημεία της Πολιτισμικής μας Κληρονομιάς – γιατί είναι ικανοί και για κάτι τέτοιο… και να δούμε και δίπλα στον Παρθενώνα Ανεμογεννήτριες… ας αντιδράσουμε άμεσα και ας απαιτήσουμε:
  ΑΜΕΣΗ ΙΔΡΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ “ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ-ΣΑΡΑΝΤΑΙΝΑΣ-ΚΡΑΒΑΡΩΝ”

  Reply
  • Καλά τα νέα Κώστα που διάβασα στο blog σου.
   Σύμφωνα με τα Ευρυτανικά Νέα, “Ματαιώθηκαν όλα τα αιολικά της ΤΕΡΝΑ ΑΕ”.
   Η Σαράνταινα θα γλυτώσει…

   Reply

Leave a Comment